Bejelentés


Heves megyei Lovassport Szövetség "Egyedül nem megy!"


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Üzenőfal


Név:

Üzenet:

 

 

 

Közgyűlési meghívó

Meghívó a Heves megyei Lovassport Szövetség évi rendes, és egyben elnök választó közgyűlésére.

A közgyűlés helye: 3300 Eger Zalár u. 11. ( Piac mellett város központ )

Nemzeti Kávéház és Étterem különterem

A közgyűlés időpontja : 2014. november 15.(szombat) De : 9.00 óra

Ha a közgyűlés nem lesz határozatképes , a megismételt közgyűlés ugyanazon a helyen :

2014. november 15. De:9.30

A megismételt közgyűlés a megjelent egyesületi tagok számára tekintet nélkül határozatképes, és nincs jogi akadálya annak, hogy a jelen meghívóban feltüntetett napirendi pontokban döntést hozzon.

Napirend:

- Elnöki beszámoló a szakágak 2014. évéről - Bercsik József elnök

- Pénzügyi beszámoló- Egyesület tagdíj fizetése – Fülöpné Mátyus Zsuzsanna Titkár

- 2014. Versenyév Heves megye Lovassportjáért kitüntetések -Dr.Fejér Barna

- Új elnök választása – Jelölő Bizottság- Gyetvai Zoltán

- 2015. év tervezet , versenyek

Szavazati joggal, csak Magyar Lovas Szövetségnél 2014 évben regisztrált, tagdíjat fizetett egyesületek megnevezett személyei jogosultak. Megbízást csak írásban és hivatalos formában tudunk elfogadni.

Eger.2014.október 15.

Bencsik József sk. Fülöpné Mátyus Zsuzsanna sk.

Heves megyei Lovassport Szövetség

Elnök Titkár

 

 

Elnöki gondolatok

„A kiüresített megyei lovassport szövetségről” és elnöki teendőkről.

 

 

 

2013. március 21. Egri Korona Borház Heves megyei Lovassport Szövetség tisztújító közgyűlés.

Újabb négy évre kapok megbízást az elnöki teendők ellátására.

Megtisztelő volt a bizalom.

 

2013. szeptember

A PEGAZUS a lovasok lapja IX. évfolyamának 9. számában a megyék sorában Heves megye mutatkozik be.

„Heves megye ahol gyönyörű lovas jövő épül” címmel mutatom be a megye lovas életét röviden.

(egy lapszámban megjelenni a XXX. Tenyészverseny, a VIII. Négyesfogathajtó EB tudósításával,

Rezgő Zoltán díjugrató Magyar Bajnok, Weinhardt Virág gyermek Európa Bajnok bemutatásával úgy gondolom megtisztelő)

 

Részese lehettem:

· a már hagyományokkal rendelkező Viszneki, Zaránki lovas napok rendezésének,

· az első alkalommal rendezett lovasversenyek megszervezésében vettem részt: Nagyfügeden, Hevesen, Detken, Kömlőn, Besenyőtelken, Kiskörén, Felsőtárkányban, Nagyrédén, Gyöngyösön, Átányban, Pétervásárán, Nagygomboson, a Somoskőújfaluban rendezett Toyota kupa és Platthy József emlékversenyen.

 

Az új rajtengedély vizsga rendszer vizsgáztatója vagyok a díjugrató szakágban.

Somoskőújfalu, Debrecen, Mezőhegyes, Miskolc.

 

Mint versenybíró elsők között kaptam megbízást melegítőpálya bíróként Tenyészverseny döntőjén, Mén- Kanca versenyen, és több „A” kategóriás minősítő versenyen Székesfehérvár, Tápiószentmárton, Nyíregyháza, Mezőhegyes, Bábolna. „B” kategóriás versenyeken zsűri elnökként és zsűritagként számtalan díjugrató versenyt vezettem.

 

Az MLSZ. és díjugrató szakág tisztújító közgyűléseinek jelölőbizottsági tagjának kértek fel több alkalommal.

 

A Nemzeti Vágta szakaszbírója vagyok hetedik éve.

 

Edzői munkámat minősíti, hogy volt és jelenlegi tanítványaim sikeresen szerepelnek a díjugrató szakág versenyein.

A 2014.évi regionális döntőn öt tanítványom ért el első (3) második (1) harmadik (2) helyezést.

 

2013-ban életre hívtuk a három megyét összefogó Platthy József regionális Díjugrató Bajnokságot.

Megbízást kaptam a versenykiírás elkészítésére. A bajnokság technikai megbízottjaként felügyeltem a versenyek szabályos keretek közötti lebonyolítását. Gondoskodtam a versenyeredmények összesítéséről, azok közzétételéről a megyei honlapokon. A döntők megszervezését és azok lebonyolítását személyesen irányítottam.

Az első döntő 2013-ban Karcagon, míg a 2014. évi döntő Pétervásárán került megrendezésre.

 

 

A kiüresített megyei lovassport szövetségek.

A 2011-ben a regnáló megyei önkormányzat, élén az elnökkel Szabó Róbert (volt kézilabdázó) azzal vádolva a megyei szövetségeket, hogy a korábbi években kapott önkormányzati támogatást hanyagul kezelve, azt nem az „élő” sportra fordítottuk. Ezért 2011 augusztusában a megyei sportszövetségek egyesületének a számláján lévő pénzt zároltatta. Ettől kezdve csak pályázati pénzekhez juthatnak a szakági szövetségek. Pályázati pénzre viszont csak önállóan bejegyzett egyesületek pályázhatnak. Az érvényben lévő sporttörvény viszont nem ad lehetőséget a megyei szövetségek egyesületként történő bejegyzésére. Így a korábbi megyei támogatásra (évente 150-200.000 Ft) a továbbiakban nem számíthatunk.

Így egyetlen pénzforrási lehetősége maradt a megyei lovassport szövetségnek, az MLSZ-től visszaigényelhető verseny bejelentési díj.

Egyetlen jogköre a megyei lovassport szövetségeknek a versenynaptár összeállítása, annak továbbítása a szakági szövetségek felé.

Kötelessége az MLSZ-el 2010.12.08-án aláírt „Együttműködési Megállapodás” értelmében a tárgyév december 10-ig szakmai és megyei pénzügyi beszámolót elkészíteni és eljuttatni a sportirodának.

 

Évekkel ezelőtt díjugrató szakági közgyűlésen javasoltam, hogy a Magyar Bajnokság döntőjét és a Budapest CSIO döntőjét tartsuk tiszteletben és ezekkel egy időben ne lehessen díjugrató versenyt rendezni. Ezt a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a CSIO-val egy időben hat „B” kategóriás verseny, míg a Magyar Bajnoksággal egy időben három „B” kategóriás versenyt engedélyezett a szakág vezetése.

Amit nagyon sajnálok, hogy e helyszínek közül kettő Heves megyei volt (július 05. Salgótarján regionális forduló 116 start, július 06. Gyöngyös 79 start, augusztus 30. Heves regionális forduló 138 start).

 

Szilvásvárad

Horváth László a Kincsem Nemzeti Lovas program miniszterelnöki megbízottja sajtótájékoztatót tart lovas szakemberek részére, a várhatóan 1.65 milliárdos lovas beruházásról. Soha nem tartottam magamat lovas szakembernek, de hogy a megyei elnöknek a sajtóból kelljen értesülni az eseményről, azt azért furcsálltam. A megyei díjugratók az éjszakai show műsorban részt kívántak volna venni, de időhiányra való hivatkozással nem kaptak lehetőséget.

2014. március 17. alapkőletétel. Ez a nap volt elnöki tisztségem legmegalázóbb napja.

 

1997. március 25-én az Egedhegyi Lipicai Lovastanyán tartott alakuló ülésen kezdeményezésemre létrehoztuk a Heves megyei Lovassport Szövetséget.

2001-től megválasztott elnöke vagyok a szövetségnek, Megválasztásom óta minden évben „Heves megye Lovassportjáért” kitüntető címmel jutalmazzuk azokat a sportolókat, akik a tárgyévben Magyar Bajnokságot nyernek, vagy résztvevői a Magyar Bajnokság döntőjének, vagy kiemelkedő sportteljesítményt nyújtottak az év során, valamint azt a személyt, aki a megye lovassportjáért sokat dolgozott.

Amikor a fenti cím adományozásáról döntöttem, úgy gondoltam, hogy ennek a kitüntetésnek erkölcsi értéke van és lesz. Több esetben csalódnom kellett. Többen is vannak az én megítélésem szerint, akik a későbbi tevékenységükkel ma már nem méltóak a cím viselésére.

 

2013. december 31-i számlaegyenlege a megyei lovassport szövetségnek 4.040 Ft volt.

Ebből az összegből 2014. február 1-én megtartott közgyűlésen 4 főt jutalmaztunk(tam)

„Heves megye Lovassportjáért” címmel.

 

A 2014. évi regionális döntő körüli anomáliák, amik alapvetően befolyásolták jelenlegi döntésemet.

· 2014. évi döntő helyszíne

· Vándorkupa

· Versenykiírás

· Részvételi feltétel

· Díjugrató szakági támogatás

· Csapatverseny

· Augusztus 23. 30. 31.

· Kenderes

· 2014. évi döntő áthelyezése

„Várunk… és közben szépen... Lassan eltelik az Életünk.

Várunk… Az idő múlik… De mi csak várunk. A pillanat elmúlik és a múlt része lesz…

És mi csak várunk…

Várjuk…hogy elmúljon a hideg… hogy elálljon az eső… hogy véget érjen a fárasztó nap… hogy elteljen a hét… hogy hazamehessünk… hogy elmehessünk… hogy egy jobb helyen legyünk… hogy elmúljon az unalom… hogy elmúljon a bánat… hogy megértsük… hogy elfelejtsük… hogy megbocsássunk… hogy megbocsássanak… hogy kisüssön a nap… hogy eljöjjön az igazi… hogy viszont lássuk Őt… hogy eljöjjön a nagy nap…hogy eljöjjön a nagy lehetőség… hogy erősek legyünk… hogy meg merjük tenni… hogy változzanak a dolgok…

Várjuk… hogy elkezdődjön… várjuk… hogy elmúljon…

Csak várunk… Mindannyian mást…

És sokszor csak a várakozásnak élünk, amely betölti mindennapjainkat… óráinkat… perceinket… és eközben elfelejtünk a pillanatnak élni… Elfeledkezünk a pillanatról, amely a kezünkben van… amely mindvégig a kezünkben volt… és közben elillan…

Várunk… és közben szépen... lassan eltelik az Életünk…”

"Bizonyos dolgokhoz nincs már türelmem. Egyszerűen azért, mert az életem elért egy pontra, ahol már nem akarom az időmet olyan dolgokra pazarolni, amelyek elszomorítanak vagy fájdalmat okoznak. Nincs türelmem a cinizmushoz, a szélsőséges kritikához és bármiféle elváráshoz. Már nem akarok olyanoknak megfelelni, akik nem kedvelnek engem, olyanokat szeretni, akik nem szeretnek viszont, olyanokra mosolyogni, akik nem mosolyognak vissza rám. Többé egyetlen percet sem pocsékolok azokra, akik hazudnak, vagy manipulálnak. Úgy döntöttem, nem tűröm meg a tettetést, a képmutatást, az őszintétlenséget és az üres gazsulálást. Nem érdekelnek a pletykák. Gyűlölöm a konfliktust és a hasonlítgatást. Egy olyan világban hiszek, ahol az ellentétek megférnek egymás mellett, ezért elkerülöm a konok és rugalmatlan embereket. A barátságban nem állhatom a lojalitás hiányát és az árulást. Nem jövök ki azokkal, akik képtelenek bátorítani és dicsérni. Untatnak a túlzások és nehezen viselem azokat, akik nem szeretik az állatokat. És mindezek felett, nincs többé türelmem azokhoz, akik nem érdemlik meg a türelmemet." – Meryl Streep hitvallása, José Micard

 

A Heves megyei Lovassport Szövetség 2015. március 25-én ünnepli fennállásának 18. évfordulóját.

A fenti gondolatok megosztását követően 2014. október 08-án Egerben tartott elnökségi ülésen, az elnöki tisztségemről lemondtam.

 

Nagyfüged 2014. október 07.

 

Bencsik József

 

 

Búcsú Michael Bullmantól

 

A kecskeméti országos minősítő versenyen ott áll Michael Bullman és az épp zajló versenyszám élő eredményeit böngészi a kijelzőn. Az angol Misi bácsi, mint mindig, most is csendes, sallangmentes és egyszerű öltözetében is elegáns. Az a fajta ápoltság és nyugalom sugárzik róla, amivel a lovaskultúra, a lóval való magas szintű bánásmód jellemezhető a világban.

 

A vasárnapi Magyar Nagydíjon boldog, hiszen a szakmai iránymutatásával dolgozó James Wingrave és Agropoint Cassiloc kirobbanó formában, verőhiba nélkül teljesíti a pályát.

 

„Cassiloc végre igazán jól ugrik versenykörülmények között is. Már csak azon kell dolgoznunk, hogy kiegyensúlyozott maradjon a teljesítménye.” – mondja örömmel.

 

Pataki Mihály, a verseny házigazdája megdicséri, milyen fiatalos és milyen jól néz ki.

- Öreg vagyok - válaszolja Michael.

 

Néhány nappal később Michael Bullman Bécsújhelyre kíséri Jamie-t és a lovakat. Ez volt az utolsó versenye, bár erre semmilyen jel nem utalt akkor. Az ausztriai verseny utáni kedd délelőttjén, váratlanul szívroham áldozata lett otthonában.

 

Eltávozott egy mértékadó edző és lovasember. Azon kevesek egyike, akik igazán sokat tudnak a lovakról, a lovaglásról és a díjugratásról. Egy szakember, aki tudott lovat kiválasztani és képes volt a ló pozitív tulajdonságait felhasználva orvosolni annak gyengeségeit. Bölcsen és hosszú távon gondolkodott, így a versenyek mindig azt a perspektívát szolgálták, amit a lóban látott.

 

Michael Bullman a 2003-ban elhunyt Túri József karrierjének támogatójaként költözött hazánkba. A két kiváló szakember (menedzserként és lovasként) felnőtt Európa-bajnoki címet szerzett a brit válogatottal. A legendás bajnoki ló, Vital, megnyerte nekik a hickstead-i derbyt és döntős volt a szöuli Olimpián. Bonneville a bécsi Derbyn győzött. Nightlife helyezett volt Aachenben és a zseniális Superville1998-ban egyéni hatodik helyet szerzett a római világjátékokon, Magyarországnak. A csodás sikerekből a Mike Bullman által nagyra értékelt belovagló és lóápoló, Udvardi Edit (Lujzi) is kivette a szerepét. Csapatuk beírta Joe Túri nevét a nemzetközi díjugratás történelmébe.

 

Túri József hirtelen halála után a lovas szerepét az angol színekben fiatal lovas Eb-ezüstérmet szerző Jamie Wingrave vette át a Bullman-csapatban. A brit születésű, ma már magyar állampolgárságú lovas Agropoint Calirával számos nemzetközi siker mellett egyéni felnőtt magyar bajnoki címet szerzett, Bullman pedig csapatkapitányként Nemzetek Díja győzelemre vitte a felnőtt válogatottat.

 

Fiatal lovaikat világszínvonalon képezték ki: műhelyükből került ki többek között az Athina Onassis által megvásárolt, világversenyeken is hibátlanul teljesítő Agropoint Crosshill, valamint a fiatalon értékesített Agropoint Chicago is.

 

Misi bácsi úriemberként élt és úriemberként távozott. Váratlan halálával mindannyiunk lelkében nagy űrt hagyott maga után, mégis úgy búcsúzott, hogy életvidám, egészséges ember képét őrizzük róla emlékeinkben. Mind szakmailag, mind emberileg hálásak lehetünk azért a bő évtizedért, amelyet körünkben töltött.


 

2014.08.08.

 

 

Átmeneti türelmi idő a lovasoknak


A Nemzetgazdasági Minisztérium a közelgő június 30-ai határidőre való tekintettel soron kívül módosítja a lovas szolgáltató tevékenységről szóló rendeletet. Az állattenyésztési törvény elveivel összhangban átmeneti türelmi idővel segíti az érintett szolgáltatókat abban, hogy eleget tudjanak tenni a minősítési kötelezettség teljesítésének. A módosítás több változtatás mellett a vendég lovagoltatásával járó lovas szolgáltatásnyújtásba bevont lovakra előírt alkalmassági minősítés igazolásának határidejét 2014. június 30-ról szeptember 30-ig tolja ki.

A látogatók számára nyújtott lovas szolgáltató tevékenység technikai és személyi feltételeit a lovas szolgáltató tevékenységről szóló 14/2008. (XII.20) ÖM rendelet szabályozza. A minősítési szempontok között szerepel az állat származásának igazolása is. A szabályozás eddig többnyire mikro-, kis- és középvállalkozásoknak okozott nehézséget, mivel az állattenyésztési törvény tiltása ellenére a lovas szolgáltatásnyújtásnál a gyakorlatban ismeretlen származású lovakat használnak, hiába a zugtenyésztés esetén kiróható bírság.

A jelenlegi módosítás a lovak számára vonatkozó minimum előírását is eltörli, amely intézkedéssel a kisebb lovardák is bekapcsolódhatnak a szolgáltatásnyújtásba.

A jogszabály szerint a lovas szolgáltatásnyújtás profitorientált tevékenység. A szabályozás tehát nem érinti a saját, magáncélú lovaglást vagy az olyan tevékenységeket, ahol nem merül fel üzleti érdek. Mivel a lovas balesetek száma megnövekedett az utóbbi időben, egyértelművé vált, hogy a lovaglás egyfajta „veszélyes üzemnek" minősül, és többoldalú szabályozást igényel (pl. minimum személyi és tárgyi feltételek, szakmai minősítési rendszer, ellenőrzések stb.).

A lovas szolgáltatásnyújtásnál fontos megoldani, hogy a szabályozás biztosítsa a lovasok biztonságát. A lovas szolgáltatást nyújtó vállalkozások, illetve a lovak érdekeire tekintettel a fenntarthatóságot. Összhangban a hatályos állattenyésztési, kereskedelmi és egyéb törvényi előírásokkal. A lovas szolgáltatásnyújtás nemcsak turisztikai, hanem döntően állattenyésztési, állategészségügyi, sport, ifjúsági, valamint fogyatékos ügyi szakterületekkel összefüggő szabályozási elemeket is tartalmaz, a komplex szabályozási tartalom miatt az NGM kibővített körű egyeztetéseket folytatott.

Budapest, 2014. június 12.


Nemzetgazdasági Minisztérium

 

 

Tehetség Program 2014. díjugratás

A tehetségkutató program célja

 Az elhivatott, tehetséges fiatalok támogatása

 Lehetőséget biztosítani a fiatal lovasoknak, hogy könnyebben fellépjenek a magasabb, felnőtt kategóriákba

 Az anyagi hátrányban lévő tehetségek részére fejlődést biztosít

 A szakmai sajtóban és honlapokon nyilvánosságot biztosít a fiatalok számára

 

1. csoport -

 

korosztály: 11-15 év

vizsgára jelentkezés feltétele: legalább 3 db befejezett B/1 pálya

teljesítési időszak: 2013. április 1-től 2014. szeptember 15-ig

 

2. csoport-

 

korosztály: 13-17 év

vizsgára jelentkezés feltétele: legalább 3 db befejezett B/3 pálya

teljesítési időszak: 2013. április 1-től 2014. szeptember 15-ig

 

3. csoport-

korosztály: 15-20 év

vizsgára jelentkezés feltétele: legalább 3 db befejezett A/1 pálya

teljesítési időszak: 2013. április 1-től 2014. szeptember 15-ig

 

A felvételi vizsga időpontja: október első hetében, később kerül pontos kiírásra.

A felvételi vizsga helyszíne: Nemzeti Lovarda vagy Bábolna vagy Szilvásvárad vagy Kaposvár.

 

A jelentkezés feltétele:

 

- a teljesített minősülési feltételek

- kitöltött jelentkezési lap, (honlapról letölthető)

- 3 db videó felvétel a teljesített pályákról

A jelentkezési lapot és a videókat (vagy linket) e-mailben a versenyrendezes@gmail.com címre szeptember 15-ig be kell küldeni!

 

A vizsga menete:

  1. A lovas lelovagolja az adott ugrópályát
  2. A szövetségi kapitány felvázolja a hibákat, amin javítani kell (protokoll)
  3. A lovas 20 percre elmegy edzeni az egyik edzővel az edzői karból
  4. A lovas újra lelovagolja a pályát
  5. A szövetségi kapitány és az edzői kar tagjai megfigyelik, hogy mit tudott kijavítani a hibákból
  6. Döntéshozatal a nap végén
  7. Csoportonként max. 10 fő nyer felvételt.

Az programban résztvevő lovasok edzőtáborokban és/vagy egyéni edzések formájában vesznek részt a Talent programban. Az edzőtáborok és egyéni edzések 2014. október 15-től, 2015. március 30-ig tartó időszakban kerülnek lebonyolításra. A lovasok regisztrált edzőinek az edzések nyitottak.

 

A téli edzési időszak után újabb vizsgát szervezünk, (várható időpont: április 10.) ahol a csoportokba bekerülni már nem lehet, kizárólag létszámszűkítésre kerül sor.

 

A Talent programban résztvevő szakemberek: Bazsó Gergely, Borsó Dorottya, Dallos Zsófia, Gömbös Endre, Hevesy Barnabás, Horváth Balázs, ifj. Kövy András, Janik Attila, Kovács Zoltán, Kövy András, Michael Bullman-James Wingrave, Pachl Péter, Pirik Zsolt, Stróbl Dorottya, Stelczer Viktor, Szász Attila, Szász Sándor, Németh István, Szotyori Nagy Kristóf,

 

A programban résztvevő szakemberek továbbá: prof. dr. Sótonyi Péter, Erdélyi Magdolna, dr. Burucs Balázs és a Testnevelési Egyetem sportpszichológusa.

 

A Magyar Lovas Szövetség a sportágfejlesztési támogatásából biztosítja:

- a szakemberek számára a program felvételi és záróvizsgáján való részvétel és a továbbképzések és az edzések bonyolításának edzői díját.

- a helyszínek számára a pálya és az eszközök bérleti díját

- a tehetségek számára egységes felszerelést (dzseki, trikó, sapka, nyeregalátét)

meghatározott nemzetközi, szabadtéri versenyeken való részvétel nevezési díjat

az edzéseken való ingyenes részvételt

 

A programból automatikusan kikerül aki:

- betöltötte 23. életévét,

- aki az áprilisi II. vizsgán nem jelenik meg,

- aki az adott év szabadtéri versenyszezonban nem tudta a csoportjának megfelelő felvételi követelményeket a felvételi vizsga időpontjáig teljesíteni,

- aki az év során sárga lapot kapott,

- akivel az év során bármilyen magatartási, sportemberhez nem méltó viselkedés miatt problémák merültek fel,

- aki igazolatlanul hiányzott a számára kijelölt edzésről vagy edzőtáborról,

- aki sorozatosan (egymást követő két alkalom) nem vett részt a számára előírt edzéseken vagy edzőtáborokba

 

 

Szilvásváradon letették az új lovasközpont alapkövét

A mai napon dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Horváth László kormánymegbízott letette a Kormány támogatásával 1,6 milliárd forintból megújuló Szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközpont alapkövét a régi pálya bejáratánál.

 

Az alapkőletételt megelőző sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy a szilvásváradi az ország egyik legnagyobb lovas beruházása. A projektnek köszönhetően a település és a lovas társadalom egy korszerű, a modern kor elvárásainak megfelelő létesítménykomplexumot kap. Szilvásvárad – ahová évente 500 ezer turista látogat – egy új sétálóutcával is bővül. Összességében az várható, hogy a beruházásnak köszönhetően a jövőben megkétszereződik a településre látogatók száma – fogalmazott Fazekas Sándor. A Kincsem Nemzeti Lovas programban a szilvásváradi Lovas- és Rendezvényközponton kívül megújul még a Nemzeti Lovarda is. Fazekas Sándor az alapkőletétel alkalmával megköszönte Horváth László kitartó munkáját és azt az elhivatottságot, amivel Szilvásvárad és az itt élők érdekeit képviseli.

 

Horváth László kormánymegbízott, a szilvásváradi lovasközpontot érintő feladatok koordinálásával megbízott miniszteri megbízott a sajtótájékoztatón köszönetet mondott valamennyi szereplőnek – kiemelten Szilvásvárad önkormányzatának, az Egererdő Zrt-nek, a Bükki Nemzeti Parknak, az Állami Ménesgazdaságnak és a Vidékfejlesztési Minisztériumnak – az előkészítésben végzett munkájukért. Az új lovas rendezvényközpont várhatóan ugyanolyan lökést fog adni Szilvásvárad fejlődésének, mint 1984-ban az itt megrendezett négyesfogathajtó világbajnokság. Harminc év után a magyar lovassport végre rangjához méltó, négyévszakos, egyéb kulturális rendezvényeket is befogadó otthont kap. Szilvásvárad, mint ismert turisztikai célpont, egy újabb vonzerővel bővül, amely a megújuló Szalajka-völggyel és a már felújított kisvasúttal együtt várja a vendégeket. Horváth László kiemelte: a beruházás munkahelyeket teremt, s hozzájárul a szállásadók, a vendéglátóiparban dolgozók és az önkormányzat bevételeinek növekedéséhez is. Az építkezés várhatóan júliusban kezdődik meg és december végére tervezik az átadást. A kormánymegbízott bejelentette, hogy kezdeményezte a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé minősítését. Ezzel tovább egyszerűsödik a beruházáshoz szükséges adminisztrációs folyamat.

 

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke szerint a legfőbb cél az, hogy a jövő nemzedéke is példaképeket találhasson magának a megújult komplexumban, ahogy testvérével együtt ők is tették 1984-ben. Szilvásvárad egy turisztikai márkává nőtte ki magát, így nem is volt kérdéses, hogy a fejlesztés itt valósuljon meg. Fontos, hogy az új komplexumban immár mind a kilenc lovas szakág tud majd versenyeket rendezni. A magyar lovassport újabb mérföldkőhöz érkezhet, ugyanis 2016-re Szilvásvárad pályázik a négyesfogathajtó világbajnokság megrendezésére – jelentette ki Lázár Vilmos.

 

Szaniszló László, a település polgármestere megköszönte a Heves Megyei Kormányhivatal együttműködését a projekt első szakaszában, a tervezés és az engedélyeztetés során.

 

2014. március 17.


 

LOVASOK KITÜNTETÉSE '2013

 

 

Zablára cserélte le a katedrát!

 

 

 

 

MEGHÍVÓ

 

Heves megyei lovassport szövetség 2014. évi közgyűlésére


Közgyűlés ideje: 2014. február 01. 10.00 óra

Közgyűlés helye: Állami Ménesbirtok Szilvásvárad


Napirend:

2013. évi beszámoló / Bencsik József/

Jutalmazások

Egyebek: Regionális versenykiírás ismertetése

2014. évi versenynaptár egyeztetés


Nagyfüged 2014-01.19


Bencsik József

Heves megyei lovassport szövetség elnöke

 

 

Beszámoló

A Heves megyei lovas sport 2013. évi eredményeiről

 

 

2013.évi Military Országos Bajnokság
KAPOSVÁR
„B” kategória csapatbajnokság (6 csapat)
1. helyezett: Heves megye csapata
- László Gabriella Szilvásváradi LKSE Dalcorina nl.
- Egyed László Szilvásváradi LKSE Hűség nl.
- Kajzinger Balázs Full-Metál Horse SE Vegánum Bárónő nl.
2. helyezett: Magyar Póni Klub csapata
3. helyezett: Határőr Dózsa csapata

 

 

HEVES megye bemutatkozik a PEGAZUSBAN!

 

 

Kettesfogathajtó VB Kistopolcsány 2013

 

 

FIATAL LOVAK VILÁGBAJNOKSÁGA-
BELGIUM,LANAKEN 2013.09.19-22.


Az  MSLT az eddigi évek gyakorlatának megfelelően részt vállal a Lanakeni Fiatal Lovak Világbajnokságán induló keret kiválasztásában és a magyar tenyésztésű lovak költségeinek átvállalásában. A támogatott 6 (korosztályonként 2 ló) helyre rendezett tagi viszonnyal rendelkező magyar sportló vagy magyar félvér fajtához tartozó lovak kerülhetnek be, szabadkártyás helyre szintén rendezett tagsági viszonyban lévő külföldi méneskönyvöz tartozó lovak jelentkezhetnek. A döntést a szakág ajánlása alapján az MSLT elnöksége hozza meg, az utolsó válogató versenyt követő állatorvosi vizsgálatok után. Az MSLT által delegált magyar tenyésztésű lovak nevezési díját az egyesület átvállalja.

 

 

 

 

Egri Zoltán nyilvános búcsúztatása 2013. május 6-án, hétfőn, (születésnapján) 11.00 órakor lesz Egerben (Deák F. u. 56.) a református templomban.

 

 

 

 

 

 

Hosszan tartó betegség után 71 éves korában 2013. április 25-én elhunyt Egri Zoltán, a Magyar Lipicai Lótenyésztők Egyesülete tiszteletbeli elnöke, aki évtizedeken át ügyvezető elnökként áldozatos munkájával szolgálta az egyesület, valamint a hazai és nemzetközi lipicai tenyésztés ügyét. Egri Zoltán nemzetközi "I" minősítésű bíróként is tevékenykedett a fogatsportban. Nyugodjon békében Zoli bácsi!

 

 

Korszerű azonosítót kapnak a hivatalos személyek

A hazai lovasversenyek hivatalos személyei részére, ún. QR kódos, plasztik azonosító kártya bevezetését tervezi a díjugrató szakbizottság. 2013. július 1-től a versenybírók, a versenyirodák munkatársai és a pályaépítők kapják meg a bankkártya méretű, műanyag azonosítót. A rendszert 2014. január 1-től az edzőkre is kiterjesztik.

A szakág látható, gyorsan ellenőrizhető és informatikailag könnyen feldolgozható megkülönböztetést kíván adni a lovasversenyek hivatalos személyeinek az azonosító kártya bevezetésével, amelynek viselése az érintettek körében kötelező lesz. A fényképpel és QR kóddal (kétdimenziós, azonosító adatokat tartalmazó vonalkód) ellátott azonosító kártya 10 éves érvényességgel bír majd. Érvényesítése az évente kiadott, évszámot megjelölő matricával történik. Az azonosító kártya első kiadási költségeit a szövetség viseli. Amennyiben elhagyja, elveszíti tulajdonosa, a továbbiakban pótlásának költsége (2 000 Ft) a kártyatulajdonost terheli.
A kártyán lévő adatrögzítőn a legfontosabb személyes adatok, a hivatalos személyi minőség, a licenc, az edzői papír, a versenybírói minősítés, a telefonszám, az e-mail cím és egyéb más információk szerepeltethetők. A hivatalos személy rendezvényeken való regisztrálásával, az egész éves hivatalos minőségében teljesített feladatvégzése is jól követhetően nyilvántartásba kerül. Az adatok előhívása ingyenes program segítségével történik, amely elérhetőségét a szakág biztosítja. A kártya viselésének módjáról és egyéb szabályozási kérdésekről elnöki körlevélben történik tájékoztatás.
Az első feladat, hogy a szakág megkapja a felsorolt hivatalos személyek azonosító kártyára felvihető adatait, amely hatékony végrehajtása érdekében az érintettek segítő együttműködése szükséges. Az elkészült azonosító kártyákat a Magyar Lovas Szövetség irodájában, a versenyirodákon veheti át aláírás ellenében tulajdonosa.

 

 

Díjugrató Szakág Magyar Nagydíj

 

 

A Kormány elindította a Kincsem - Nemzeti Lovas Program végrehajtását

 

 

Kincsem-Nemzeti Lovas Program

Kedves Lovasok!

A Kormány soron következő ülésére olyan előterjesztést viszek, melynek elfogadása esetén a lovas ágazat irányítása egységessé válhat, és ez lehetővé fogja tenni a lovat tartók és tenyésztők adminisztratív terheinek csökkentését. Szeretném, ha a lovasoknak nem kéne felesleges terheket vállalniuk, főleg nem úgy, hogy a pénzükért cserébe ellenszolgáltatást nem kapnak.

Nézzünk egy példát!
Ha egy lótartó úgy dönt, hogy csikót szeretne saját kancájából és ménjéből, a következő megkerülhetetlen adminisztratív kiadásokkal kell számolnia:
- Tenyészkanca fedeztetési nyilvántartás 7 000 Ft
- Magánmén törzskönyvi nyilvántartási díj 21 500 Ft
- Ismert származású egyesületi csikó azonosítása
+ transzponder 1 300 Ft
- Lóútlevél igénylése 4 000 Ft
(A lóútlevél kiváltása korábban 8 000 Ft-ba került, de miután több alkalommal hivatalosan kértem az útlevél kibocsátást jelenleg végző NÉBIH-et, hogy egy nyomtatási szolgáltatásért ne keljen a lótartóknak ilyen összeget fizetni, az árat módosították 4000 Ft-ra.)
- Származás ellenőrzés 3 700 Ft
- Minimum kiszállási díj 3 000 Ft

Ha ezeket a költségeket összeadjuk, a legkedvezőbb esetben is 40 500 Ft-ba kerül az a csikó, amit mi tenyésztettünk, a saját kancánktól és a saját ménünktől származik.

Itt még azonban nem értek véget a kiadásaink, mert ha a transzponderes jelölés kötelezővé válna, és kizárólag állatorvos ültethetné be a ló azonosítását szolgáló chipet, úgy az eljárás folyamán egyszerre kellene jelen lennie az állatorvosnak és a tenyésztési felügyelőnek, ami nagymértékben bonyolítaná és drágítaná az eljárást.
Jelenleg ezért az állatorvosok elkérnek akár 20 000 Ft-ot is, de ha az eljárás ily módon kötelező erejűvé válna, az árazásnak nem lehetne gátat szabni.

Tehát minimum 60 500 Ft-ról is indulhatna egy saját csikó megszületésével járó adminisztratív teher.

A félreértések elkerülése végett nagyon fontosnak tartom tisztázni azt, hogy a fajtatenyésztő egyesületek munkáját fontosnak és értékteremtőnek tartom az ágazat szempontjából.
A lovat tartó emberek anyagi terheit viszont csökkenteni kell.
Kérem a lovas társadalom tagjait, hogy javaslataikkal, észrevételeikkel támogassák és segítsék közös ügyünk sikerét!

Lovasbaráti üdvözlettel:

Horváth László
miniszterelnöki megbízott

 

 

Beszámoló

 

A Heves megyei lovas sport 2012. évi eredményeiről

 

 


Távlovaglás:
A szakágat évek óta a Mihók ménes lovasai képviselik eredményesen a hazai és nemzetközi versenyeken egyaránt.

Mihók Orhídea 120 km-es távon felnőtt Magyar Bajnoki címet szerzett Anthares nevű arab telivár kancájával40 km-es távon 3. és 4. helyezést ért el.

Díjlovaglás:
A szakágat a Szilvásváradi szakosztály lovasai képviselték a hazai versenyeken.

Kappel Edit I. osztályú versenyző

Mikó Tamás II. osztályú versenyző

Hiányzik a versenyekről a korábbi évek meghatározó versenyzője Kovács Ernő. Zümmögő nevű lova eladását követően a Mátyus Udvarház tulajdonosváltása kapcsán az új tulajdonosok nem tartanak igényt szakmai munkájára. Ugyancsak hiányzik Deák Zoltán is. Úgy gondolom, hogy Borza Enikő szakmai tudása is a szakágat szolgálhatná.

Fogathajtás:

A szakág versenyzői a hazai kategóriás versenyein vettek részt.

Négyesfogat:

Lázár Zoltán A. kategória Szilvásvárad

Juhász Miklós A. kategória Szilvásvárad

Kettesfogat:

Vati Ferenc A. kategória Szilvásvárad

Kelemen Balázs A. kategória Full Metál Horze SE

Balogh József B. kategória Szilvásvárad

Kovács Péter B. kategória Szilvásvárad

Ádám László B. kategória Szilvásvárad

Csintalan Imre C. kategória

A megyében három meghívásos fogatversenyre került sor.

A Kompolton rendezett III. Pünkösdi lovas nap melyet a Tarnamenti Lovassport és Hagyományőrző Klub és a helyi önkormányzatok segítségével rendeztek. A rendezvény a korábbi évekhez hasonlóan sok érdeklődőnek adott lovas élményt.

A rendezvényt megtisztelte Horváth László miniszterelnöki megbízott, a megyei kormányhivatal elnöke.

Kálban és Viszneken meghívásos fogatversenyre került sor, melyen a környékbeli amatőr fogatok szépszámú közönség előtt versenyeztek.

A Magyar Lovas Szövetség 2011-ben megalkotta a Szabadidő sport szabályzatát. Ezen szabályzat biztosít segítséget az ilyen és hasonló rendezvények szabályozott körülmények közötti lebonyolításához. A rendezőknek szakmai segítséget biztosít, míg a résztvevőktől viszont elvárja, hogy az alapvető versenyzési feltételeknek feleljenek meg, úgymint: egyesületi tagság, sportorvosi igazolás, rajtengedély vizsga, lovak alapvető egészségügyi ellátásának ellenőrizhetősége /útlevél, védőoltások, véreredmény/.

1997. március 25-én, amikor 11 klub képviseletével létrehoztuk kezdeményezésemre ezt a szövetséget, annak alapvető oka volt, hogy az azt megelőző időszakban rendezett versenyek szervezetlenek és szabályozatlan körülményekben zajlottak annak ellenére, hogy a szabályok fehéren feketével rögzítettek voltak. A megalakulást követően ebben lényegi változások történtek. Egyedül a Heves megyei amatőr fogathajtó sportág résztvevőit nem sikerült a mai napig meggyőzni ennek fontosságáról.

Díjugratás:
A szakágat a

Heves Lovas Baráti Kör 7 versenyzővel,

Full Metál Horze SE 4 versenyzővel,

Zsákai Kft. Gyöngyös 6 versenyzővel

képviselték a hazai „A” és „B” kategóriás versenyeken.

A lovasok a lovaik és saját képességeiknek megfelelően vettek részt a szakág versenyein.

Apró József és Majláth Csaba az „A” kategóriás versenyeken rendszeresen vettek részt.

Majláth Csaba a XXIX. Tenyészversenyen két lóval, Zsákai Cassanóval a döntőben 18., míg Zsákai Napsugárral az elő és középdöntőben szerepelt.

Military (Lovastusa):

Eger és Felnémet határában Fodor Tamás jóvoltából egy nemzetközi elvárásoknak is megfelelő military versenypálya épül és 2013. szeptember 27-29-én CIC* kategóriás nemzetközi versennyel fog bemutatkozni. Ezzel remélhetőleg elindul megyénkben a lovastusa élet.

Lovastorna:

A szilvásváradi lovastorna csapat, versenyeken való megjelenését várjuk.

Megyénkben két lovardában folyik iskolarendszerű lovasoktatás.
Felsőtárkányban a Karap lovardában, valamint
az egri Mátyus Lovasudvarban.
Karácsondon nyári lovas táborban folyik színvonalas lovas oktatás.

Szeretném felhívni a lovardák figyelmét a Kincsem Nemzeti Lovasprogram által biztosított lehetőségek kihasználására.

Szívesen adnék számot a többi „anoním” helyszíneken zajló lovas tevékenységről is.

Megyei események és történések:

Az év elején a Mátyus Lovas udvarban fogathajtó rajtengedély vizsga került lebonyolításra. Az év közbeni tulajdonosváltást követően reméljük, hogy a 26 éven keresztül épített tenyésztői munka, valamint a lovasudvar képzési és szolgáltatási hagyományaira a továbbiakban is számíthatunk.

Történelmi pillanat a Bécsi Spanyol Lovasiskolában. A szilvásváradi lipicai lovak Favori XXVIII-5 /Faktor/, Plutó XXXII-4 /Faktor/, Conversanó XXIV-63 /Niki/, Fevori XXVII-23 /Futár/ és Kappel Edit többéves kitartó munkája, kiegészülve Lajkó Félix hegedűművésszel, a híres lovasiskola falai közé szólította szabadidomító bemutató programját./A szövetség honlapján rövid összefoglaló tekinthető meg a Bécsben történt eseményről/

Az ötödik Nemzeti Vágta rendezvényein Majláth Csaba a korlátugratásban I. helyen végzett Urbínó nevű lovával, míg Dallos Andor a „biga” versenyen vett részt.

Megyénkben Szilvásváradon 1-2-4-es fogathajtó versenyre került sor, mely Pintér Tamás Oroszlán emlékverseny volt. Az „Éjszakai lovas show” továbbra is közönségsikernek örvend.

A díjugrató szakág ismét helyszínt kapott „B” kategóriás verseny keretében Pétervásárán. A sikeres verseny keretében bemutató programként pókerugratásra, csikósbemutatóra és fogatbemutatóra került sor. Mindez köszönhető Gyetvai Zoltánnak a Full Metál Horze SE szakosztály vezetőjének. A rendezvény a helyi önkormányzat és vállalkozók összefogásával valósult meg, ami remélhetőleg hagyományteremtő rendezvény volt.

Október 20-21-én 13. alkalommal került megrendezésre szilvásváradon lipicai ló árverés.

2012. november 17-én Az egri Mátyus Udvarház területén rendezték meg a kazah és magyar lovasok hagyományőrző bemutatóját.

Meglepően nagyszámú, lelkes közönség előtt mutatták be tudásukat a hazai és a távoli országból jött lovasok. Az ázsiai lovasok nálunk ismeretlen versenyszámokat is bemutattak, így a buszkasit és a lovon birkózást. A Mátyus udvarház lovasai "barokk" lovakhoz méltó, igényes lovasbemutatót tartottak. A rendezvény látogatottsága felhívja a figyelmet arra, hogy az ilyen és hasonló lovas rendezvényekre az egri és környékbeli emberek igényt tartanak.

A VI. Lovas Világkupa eseményein a Magyar ló díjugrató versenyszámban Majláth Csaba Aranyági Tüske nevű lovával a 10. helyen végzett.
A rendezvény keretein belül került sor az ez évben végzett Lovas tanárok diplomaosztójára, ahol Dallos Andor is átvehette loastanári diplomáját. További munkájához kívánok sok sikert.

Lázár Vilmos hétszeres fogathajtó világbajnok, a Magyar Lovassport Szövetség elnökének munkásságát nemzeti ünnepünk március 15. alkalmából MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ÉRDEMREND TISZTIKERESZTJE kitüntetéssel ismerték el.

Nagyfüged, 2012. december 10.

Bencsik József

Heves megyei lovassport szövetség elnök

 

 

 

Heves megyei lovasok jutalmazása

a Magyar Lovas Szövetség 2013.évi közgyűlésén.

 

 


A Magyar Lovas Szövetség 2013. évi közgyűlését, 2013. február 15-én tartotta Budapesten a Sportok Házában.

Lázár Vilmos elnök egy igen eredményes évről számolt be a tagegyesületek képviselői, valamint a meghívott vendégeknek.

A közgyűlést megtisztelte Horváth László országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott, aki a Kincsem Nemzeti Lovas Stratégia felelőse. A közgyűlés előtt beszámolt az elmúlt év eredményeiről, és azokról az esetekről is számot adott, amiknek a megvalósításán még dolgozni kell közösen a lovas társadalommal. Beszámolójában kiemelte a várható lovas beruházások között a Szilvásváradi lovas centrum megújulását.

A közgyűlés a jutalmazások napirendjére mindig nagy izgalommal vár.

A Heves megyei lovas társadalmat az a megtiszteltetés érte, hogy három személy korábbi eredményeit jutalmazásra méltónak ítélte az elnökség.

A jutalmazottak sorát az 1963-ban (50 évvel ezelőtt) megrendezett első Négyes Fogathajó Magyar Bajnokság győztese nyitotta.

 

 

KUN KÁROLY

1944-ben született Poroszlón. 15 évesen jelentkezett

a nagyállási csikótelepen Toepler István telepvezetőnél.

1963-ban az első magyar négyesfogathajtó derbire összeállított sárga kisbéri kancafogat bakjára – az időközben Schaurek Ottmár, Szemere Csaba, Toepler István urakra bővült szakgárda - a pelyhedző állú legényüket ültette. A kecskeméti hajtó derbin, óriási meglepetésre, a 16 indulót megelőzve, győzött.

1964-ben a fogat az Aacheni versenyen Toepler István hajtásával V. helyezést ért el. Az 1964-ik évi magyar derbin az előző évi sikerét nem tudta megismételni, szerszámbaleset miatt. 1965-ben a ménes - csikótelep feloszlott, a fogat Szenttamási Állami Gazdaságba került.

Kun Károly ezután a Vízügy gátőreként szolgált kerek 40 évet. Udvarában mindig tartott lovat, fogatot állított össze és esetenként külföldre értékesítette.

Ez alkalommal az ötven év előtti első magyar hajtó derbi győztesét:

KUN KÁROLYT köszönthetjük körünkben.Szólj hozzá

Név:
E-mail címed:
Az e-mail címed nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:
Milyen nap van ma Magyarországon?

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!